Tips voor een FODMAP veilig broodbeleg!

Tips voor een FODMAP veilig broodbeleg!

Wanneer je start met het FODMAP-dieet kan het soms voelen alsof je niks meer kunt eten. FODMAP’s zitten in ontzettend veel producten, deze producten zijn vaak bewerkt waardoor er ingrediënten toegevoegd worden die mogelijk prikkelend kunnen zijn voor de darmen. Loop je bij een diëtist? Dan kan deze je altijd adviseren over opties over broodbeleg. Om toch wat inspiratie te kunnen bieden wanneer je net begonnen bent met het FODMAP-dieet, of omdat je naar wat nieuwe dingen op zoek bent, heeft Belly Boost voor jou een lijst met mogelijkheden uitgezocht!

 

Er zijn veel opties voor FODMAP-vriendelijk broodbeleg. Hier zijn enkele voorbeelden met toelichting:

  1. Pindakaas: pindakaas gemaakt van 100% pinda's is laag in FODMAP's en kan een heerlijk en voedzaam broodbeleg zijn. Let op dat sommige pindakazen suiker en andere ingrediënten kunnen bevatten die wel FODMAP's bevatten, dus controleer altijd de ingrediëntenlijst. Het is daarom altijd goed om te kiezen voor de 100% pindakaas. Hierbij weet je zeker dat je veilig zit.

 

  1. Gerookte zalm: gerookte zalm is laag in FODMAP's en bevat ook gezonde omega-3-vetzuren. Deze vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor de darm en je gezondheid. Sommige zalmsoorten kunnen gezoet zijn. Let hierbij op wat voor soort suikers er zijn toegevoegd die mogelijk niet onder het FODMAP-dieet vallen.

 

  1. Kaas: veel soorten kaas zijn laag in FODMAP's, zoals cheddar, brie en feta. Kazen die langer gerijpt zijn, bevatten het koolhydraat lactose niet meer doordat het vochtgehalte in de kaas tijdens het rijpen afneemt. Kies daarom voor harde, gerijpte kazen. Daarnaast bevatten sommige kazen bepaalde kruiden om een extra smaakbeleving aan de kaas te geven. Let daarom op ingrediënten zoals uien of knoflook. Wil je altijd veilig zitten? Kies dan voor een naturel variant zonder toegevoegde kruiden.

 

  1. Eieren: hardgekookte eieren, roerei of een omelet zijn allemaal laag in FODMAP's en kunnen een voedzaam ontbijt of lunch zijn. Je kunt eventueel ook zelf eisalade maken door de gekookte eieren te prakken en dit te mengen met mayonaise en wat peper, zout en bieslook. Het is belangrijk om op te merken dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor eieren, dus als je merkt dat je hier last van hebt, kun je beter voor een ander broodbeleg kiezen. Kijk dus altijd naar waar jouw klachten vandaan komen. Ieder mens is verschillend en reageert op andere ingrediënten.

 

  1. Groenten: groenten zoals tomaat, komkommer, gegrilde paprika’s zijn ook lekker om een broodje mee te beleggen. Wil je een extra smaak toevoegen dan kan dit met een lactosevrije roomkaas. Ook kun je het wat meer op smaak brengen met wat peper en zout. Let op dat je niet kiest voor Aromat. Deze bevat vaak uienpoeder en knoflook die juist hoog in FODMAP’s zijn.

 

  1. Jam: bepaalde soorten jam kun je eten mits je de maximale hoeveelheid op basis van het FODMAP-dieet aanhoudt. Voorbeelden zijn aardbeienjam, frambozenjam en bosbessenjam. Deze vruchten zijn beperkt low-FODMAP. Daarom zou het een goede optie kunnen zijn om dit op een broodje of boterham te doen. Zo kun je toch iets zoets eten op brood.

 

  1. Olijvenspread: olijven zijn laag in FODMAP’s waardoor deze een fijne variatie op je broodbeleg kan bieden. Bij veel supermarkten staan vaak bakjes met olijven tapenade of spreads in de schappen bij de tapas. Let op dat je kiest voor een naturel variant en lees altijd de ingrediëntenlijst of er geen knoflook of andere kruiden in zitten die mogelijk niet toegestaan zijn tijdens het FODMAP-dieet.

 

 

Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid die je van elk van deze opties eet ook van invloed kan zijn op het FODMAP-gehalte. Het is aanbevolen om een diëtist te raadplegen voor een op maat gemaakt FODMAP-dieetplan.

Terug naar blog