Welke diëten kun je proberen bij PDS?

Welke diëten kun je proberen bij PDS?

Welke diëten kun je proberen bij PDS?

Bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen verschillende diëten worden geprobeerd om de symptomen te verminderen. Het verschilt per persoon welk dieet kan eventueel zou kunnen helpen. Hier zijn enkele diëten die vaak worden aanbevolen bij PDS:

 

Het FODMAP-dieet:

Dit dieet richt zich op het verminderen van bepaalde koolhydraten en suikeralcoholen die FODMAPs (fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen) worden genoemd. FODMAP’s kunnen bij sommige mensen PDS-symptomen veroorzaken. Door voedingsmiddelen met hoge FODMAP-waarden te beperken, kunnen symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree verminderd worden. Het is echter belangrijk om het FODMAP-dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen, omdat het een eliminatiefase en een herintroductiefase omvat. Het is van belang om het op de juiste manier uit te voeren om resultaat te boeken.

 

Het glutenvrije dieet:

Dit dieet elimineert voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals tarwe, rogge en gerst. Hoewel PDS geen glutenintolerantie is, kunnen sommige mensen met PDS baat hebben bij het verminderen van gluten in hun dieet, omdat gluten spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Hoewel mensen geen coeliakie hoeven te hebben wat bij inname van gluten de darmwand beschadigd, kan men wel overgevoelig zijn bij een te hoge inname van gluten. Vaak gaan gluten bevattende producten ook samen met fructanen wat onder een FODMAP groep valt. Dit kan ten onrechte leiden dat men denkt dat hij intolerant is voor gluten. Zoek daarom altijd met een professional uit of dit het geval is.

 

Het vezelrijke dieet:

Hoewel sommige mensen met PDS gevoelig zijn voor vezels, kunnen anderen baat hebben bij het verhogen van hun vezelinname. Een vezelrijk dieet kan helpen bij de regulatie van de stoelgang en het verminderen van constipatie. Het is echter belangrijk om geleidelijk vezels aan je dieet toe te voegen en voldoende water te drinken, omdat sommige mensen met PDS een verergering van symptomen kunnen ervaren door een plotselinge toename van vezels. Houd vooraf het dieet bij wat je gemiddeld aan vezels eet voordat je dit ophoogt. Benader een diëtist als je twijfelt aan de aanpak.

Eet niet meer dan vijf gram vezels per eetmoment. Wanneer de inname hoger zal zijn kan dit leiden tot PDS klachten. Daarnaast is het belangrijk om oplosbare vezels in te nemen in plaats van de niet-oplosbare vezels. Uit onderzoek blijkt dat de oplosbare vezels juist een positief effect hebben op de darmen bij mensen met PDS.

 

Het laag vetgehalte dieet:

 Voor sommige mensen met PDS kan een hoog vetgehalte in voeding de symptomen verergeren. Het eten van vetrijk voedsel kan verschillende effecten hebben op het spijsverteringsstelsel en de darmen. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten:

 

  • Vertraging van de spijsvertering: Vetrijk voedsel vereist meer tijd en energie om afgebroken en verteerd te worden in vergelijking met ander voedsel. Het kan de spijsvertering vertragen, omdat het langer duurt voordat vetten volledig worden afgebroken.
 
  • Verminderde maaglediging: Vetrijk voedsel kan de maaglediging vertragen, wat betekent dat het langer duurt voordat voedsel de maag verlaat en naar de darmen gaat. Dit kan leiden tot een gevoel van volheid en een langzamer verloop van de spijsvertering.
 
  • Veranderingen in darmbacteriën: Het eten van vetrijk voedsel kan ook de samenstelling en diversiteit van de darmbacteriën beïnvloeden. Sommige studies suggereren dat een dieet dat rijk is aan vetten de groei van bepaalde bacteriën kan bevorderen, terwijl het de groei van andere bacteriën kan remmen. Deze verstoring in de darmflora kan mogelijk gevolgen hebben voor de darmgezondheid en de spijsvertering.

 

Het is belangrijk op te merken dat deze effecten afhankelijk kunnen zijn van het type vetrijk voedsel dat wordt geconsumeerd, de individuele spijsvertering en andere factoren. Matiging en een evenwichtige voeding blijven de sleutel tot een gezonde spijsvertering. Raadpleeg altijd een arts of diëtist voor persoonlijk advies met betrekking tot je dieet en spijsvertering.

Terug naar blog